Ağrılar

Doğru tanı, tedavinin
 başarısında en önemli adımdır…

Ağrılar Genel Vücut Ağrıları Kanser Ağrıları
Ağrılar

Kanser Ağrıları

Kanser ağrıları birkaç farklı faktörden kaynaklanabilir;

  • Tümör Ağrısı: Tümör, çevre dokulara veya sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olabilir.
  • Tedaviye Bağlı Ağrı: Kanser tedavisi sırasında uygulanan cerrahi müdahaleler, radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemler ağrıya yol açabilir.
  • Nöropatik Ağrı: Kanser dokusunun kendisi veya uygulanan tedavi sinirleri etkileyebilir ve sinirlerin hasar görmesine neden olabilir. Bu durumda, nöropatik ağrı olarak adlandırılan farklı bir ağrı ortaya çıkabilir.

Kanser ağrısı kanserin tipine göre ve her hastada bireysel olarak farklılık gösterebilir. Şiddeti, süresi ve yerleşim yeri kişiden kişiye değişebilir.

Tedavi seçenekleri arasında kanserin yerine ve tipine göre farklılık gösteren ilaç tedavisi, radyoterapi, girişimsel ağrı tedavileri kullanılır. 

Kanser ağrısı tedavisinde amaç hastanın ağrısını hafifletmek ve yaşam konforunu arttırmaktır. Tedavi ağrının şiddetine, tipine, kanserin türüne ve hastanın bireysel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kanser ağrısı tedavisinde sıkça kullanılan yöntemler:

  • İlaç Tedavisi: Kanser ağrısının kontrol altına alınamasında ilk tercih edilen tedavi seçeneği genellikle ağrı kesici ilaçlardır. Ağrı seviyesine bağlı olarak basit ağrı kesiciler, opioidler (morfin, oksikodon, kodein gibi) veya adjuvan ağrı kesiciler denilen (antidepresanlar, antikonvülsanlar, kortikosteroidler gibi) normalde ağrı kesici olarak kullanılmayan ancak bazı özel ağrı tiplerinde etkili ilaçlar reçete edilebilir.
  • Radyoterapi: Kanser hücrelerini hedef alan radyasyon tedavileri hastalığı iyileştiriken kanser ağrısını da azaltabilir. Radyoterapi, ağrıya neden olan tümörü küçültmek veya baskılamak için kullanılabilir.
  • Kemoterapi: Radyoterapide olduğu gibi kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları da tümörleri küçültmek veya kontrol altına almak için kullanılırken ağrıyı da azaltabilir.
  • Cerrahi Müdahale: Kanserli dokuyu çıkarmak veya tedavi etmek için uygulanan cerrahi müdahale ağrıyı azaltmak için bazen etkili bir seçenek olabilir.
  • Girişimsel yöntemler: Ağrıyı hafifletmek için girişimsel yöntemler algologlar tarafından sık kullanılan etkili tedavi seçeneğidir. Bunlar sinir blokajları, sinir ablasyonu (ağrıyı ileten sinirin tahrip edilmesi), nörostimülasyon, sempatik ganglion nörolizleri, epidural-intratekal port pompa yerleştirilmesi, kordotomi gibi yöntemlerdir. Bu yöntemler ağrıyı hafifletir veya tamamen keserken, ihtiyaç duyulan ağrı kesici ilaçların miktarının da azaltır.
Prof. Dr. ALP YENTÜR
+90 530 470 58 91
ayentur@yahoo.com
Acıbadem Ataşehir Hastanesi
Atatürk, Turgut Özal Bulv A Blok, No:11, 34758 Ataşehir/İstanbul

Acıbadem Atakent Hastanesi
Halkalı Merkez Mah. Turgut Özal Bulv. N:16 Küçükçekmece/İstanbul

Copyright © 2023 by Dr. Alp Yentür Tüm Hakları Saklıdır