Doğru tanı, tedavinin başarısında en önemli adımdır…
Zona;
Zona genellikle çocukluk döneminde geçirilen suçiçeği (varisella-zoster virüsü) enfeksiyonunun bir sonucu olarak daha ileri yaşlarda ortaya çıkan bir deri hastalığıdır.
Suçiçeği enfeksiyonundan sonra virüs sinir hücresi içinde bir hasatlığa neden olmadan (uyku halinde) kalır ve bağışıklık sistemi zayıfladığında veya stres altında olunduğunda tekrar aktif hale geçer.
Bulgular genellikle bel, göğüs veya yüz gibi vücudun sağ veya sol tarafında etkilenen sinir hattı boyunca ağrı, yanma ve kaşıntı ile başlar. Bu belirtilerden birkaç gün sonra su çiçeğinde olduğu gibi ciltte kırmızı ve su dolu kabarcıklar görülür. Kabarcıkların çoğu 2-4 hafta içinde kurur ve kabuk bağlar.
Hastalık şikayetleri bağışıklık sistemi zayıf olan veya yaşlı kişilerde daha ciddi olabilir. Hatta “post herpetik nevralji” denilen tedavisi zor bir kronik ağrıya neden olabilir. Tedaviye erken dönemde başlanması post herpetik nevralji gelişme riskini azaltır.
Tedavide antiviral ilaçlar, güçlü ağrı kesiciler ve kremler kullanılır.
Post Herpetik Nevralji;
Post herpetik nevralji, Zona geçiren kişilerde cilt bulgularının geçmesine rağmen ağrının devam ettiği bir tablodur.
Ağrı şiddetli, yanma, batma veya keskin ağrı hissiyle karakterizedir ve aylar hatta yıllarca devam edebilir. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak virüsün sinirlerde kalıcı bir hasar oluşturduğu düşünülmektedir. Bu hasar, sinirlerin aşırı duyarlı hale gelmesine ve normalde ağrıya neden olmayacak uyaranların bile ağrı hissine yol açmasına neden olmaktadır.
Tedavide genellikle ağrıyı hafifletmeye ve semptomları kontrol altına almaya yönelik uygulamalar kullanılır. Klasik ağrı kesiciler, antikonvülzan ilaçlar, bazı antidepresanlar ve hatta zayıf veya kuvvetli narkotik ağrı kesici ilaçlar ağrıyı yönetmede kullanılabilir.
Ağrı kesicilerle ağrının kontrol altına alınamadığı hallerde ise sinir blokları, radyofrenas tedavileri veya nöromodülasyon gibi ileri girişimsel ağrı tedavileri uygulanır.